Exposities
Limburgs Museum , Keulsepoort 5,Venlo
27 april 2024 - 2 februari 2025
11:00 - 17:00
€16,00

De Kantharos van Stevensweert: Een reis terug naar Limburg

Ontdek een van de meest fascinerende stukken uit de geschiedenis van Romeins Limburg: de Kantharos van Stevensweert. Deze prachtige zilveren drinkbeker, meer dan 2000 jaar oud, maakt een bijzondere terugreis naar Limburg voor een unieke tentoonstelling in het Limburgs Museum.

Een reis door de tijd

De Kantharos van Stevensweert heeft door de eeuwen heen een opmerkelijke reis gemaakt, van de Mediterrane wereld naar Limburg. Hoewel de exacte omstandigheden van zijn aankomst in de Romeinse tijd nog gehuld zijn in mysterie, is één ding zeker: deze beker was destijds van onschatbare waarde. Geschat wordt dat hij zo’n 10 keer het jaarsalaris van een gewone Romeinse soldaat kostte. Wie was de eigenaar van deze kostbaarheid? Mogelijk behoorde hij toe aan een van de rijke eigenaren van de grote Romeinse villa’s in Limburg.

Een juridisch drama

Het verhaal van de Kantharos van Stevensweert wordt nog boeiender wanneer we kijken naar zijn ontdekking in de jaren ’40. Na bijna 2000 jaar vergeten te zijn in de Maas, werd de beker gevonden door een baggermolen in Stevensweert. Het meesterwerk van Romeinse zilversmeedkunst werd echter niet onmiddellijk herkend en werd verkocht voor slechts 125 gulden – driemaal de waarde van het zilver. Later bleek de beker 80 keer meer waard te zijn, wat leidde tot een langdurige juridische strijd om de verkoop ongedaan te maken. Pas in 1959 kwam er een einde aan deze saga.

Kom en bewonder

Normaal gesproken te bewonderen in Het Valkhof Museum in Nijmegen, maakt de Kantharos van Stevensweert nu een tijdelijke terugkeer naar Limburg. Mis deze unieke kans niet om dit topstuk van dichtbij te zien. De tentoonstelling loopt van 27 april 2024 tot en met 2 februari 2025 in het Limburgs Museum.

*Foto: collectie Valkhof Museum, bruikleen Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed*