Muziek
Parkstad Limburg Theaters , Burg. van Grunsvenplein 145, Heerlen
19 oktober 2024
20:30
€vanaf 13,75

Bombino

Desertblues met opwindende jams.

Bombino is de band van Omara ‘Bombino’ Moctar alias ‘de Jimi Hendrix van de Sahel’. De Nigerese gitaarvirtuoos en Toeareg-held komt naar Heerlen met muziek van zijn nieuwste album Sahel, dat in 2023 verscheen. Sahel is zoals Moctar het zelf zegt zijn “most personal, powerful and politically-minded work yet.” De titel verwijst naar de regio in noordwest Afrika waar hij vandaan komt. Hij zingt ook in het Tamasheq. 

Gitaarvirtuoos

In 1990 vluchtte Moctar vanwege de politieke onrust in zijn geboorteland met zijn vader en grootmoeder naar Algerije. Hier leerde hij zichzelf, geïnspireerd door gitaarhelden als Jimi Hendrix en Dire Straits maar ook door Afrikaanse gitaarhelden zoals Ali Farka Touré en Tinariwen gitaar spelen. Een groot talent was geboren. Bombino’s album Deran werd genomineerd voor een Grammy Award voor ‘Best World Music Album’; het was de allereerste Grammy-nominatie voor een artiest uit Niger. Het YouTube-kanaal Noisey riep hem uit tot de beste gitarist ter wereld.

Sahel

Bombino nam Sahel op in Casablanca in Marokko met producer David Wrench, bekend van samenwerkingen met o.a. David Byrne en Frank Ocean. Verwacht een avontuurlijk palet van folk, rock, blues en funk waarin de sterke verbinding met de Toeareg nog altijd doorklinkt. Desertblues met opwindende jams die de geest van verzet en rebellie ademen maar vooral ook liefde en begrip vragen voor de Toeareg. Moctar: “Let’s protect our brothers wherever they are because we are the same!”