Muziek
Parkstad Limburg Theaters , Burg. van Grunsvenplein 145, Heerlen
3 oktober 2024
20:30
€vanaf 13,50

Dutch Jazz Heritage: Thelonious Monk

Een eerbetoon aan een monument in de Nederlandse jazz.

Met de serie Dutch Jazz Heritage zet het Jazz Orchestra of the Concertgebouw samen met het Nederlands Jazz Archief de schijnwerper op legendarische jazzmomenten en jazzartiesten. Tijdens dit concert de beurt aan pianist Thelonious Monk, ook wel de High Priest of Bebop genoemd. Maar Monk was meer dan dat: hij was een een jazzvernieuwer en maakte een zeer eigen vorm van muziek die zich ook verder uitstrekte dan bebop.

Jarenlang werd er door Nederlandse jazzliefhebbers uitgekeken naar zijn Nederlandse debuut en op 15 April 1961 kwam hij dan eindelijk naar Het Concertgebouw in Amsterdam. Het succes was zó groot dat organisator Lou van Rees prompt een tweede Monk-concert organiseerde, wat ook binnen no-time uitverkocht was.

In PLT brengen het Jazz Orchestra of the Concertgebouw met pianist Juraj Stanik een ode aan Thelonious Monk, een van de grootste jazzpianisten ooit. Diens legendarische nachtconcert in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw in 1961 komt opnieuw tot leven! De presentatie is in handen van Frank Jochemsen.

Jazz Orchestra of the Concertgebouw

Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw bestaat uit Nederlandse jazzmusici van wereldklasse. Het orkest won meerdere Edison Awards en werkte samen met (jazz)legendes als Chick Corea, Dr. Lonnie Smith en Joshua Redman. Naast dat het orkest meer dan een eeuw Nederlandse jazz toegankelijk wil maken voor nieuwe generaties, kijkt het orkest graag vooruit en werkt samen met hedendaagse (jazz)musici uit alle windstreken.