Exposities
Limburgs Museum , Keulsepoort 5,Venlo
15 oktober 2024 - 11 mei 2025

Romeinse villa’s in Limburg

Ontdek het luxe landleven van de Romeinen in Limburg met meer dan tweehonderd artefacten en 3D-reconstructies, samengebracht in een boeiende tentoonstelling door het Rijksmuseum van Oudheden, Limburgs Museum en Thermenmuseum.

Luxe landleven in de oudheid

Stap tweeduizend jaar terug in de tijd naar het weelderige landleven van Limburg, waar honderden Romeinse villa’s floreerden als centra van landbouw en rijkdom. Deze villa’s waren niet alleen boerderijen, maar ook luxueuze landhuizen met badhuizen, glazen ramen en vloerverwarming. Ontdek meer dan tweehonderd kostbare artefacten, maquettes, 3D-reconstructies en films die voor het eerst samen zijn gebracht.

Samenwerkende musea

Deze unieke tentoonstelling is een gezamenlijk project van het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden), het Limburgs Museum (Venlo) en het Thermenmuseum (Heerlen). Na de opening in Leiden (25 april t/m 25 augustus 2024) reist de tentoonstelling door naar Venlo (15 oktober 2024 t/m 11 mei 2025) en Heerlen (zomer t/m 5 januari 2026).

Onderzoeksproject

De tentoonstelling maakt deel uit van het ambitieuze onderzoeks- en publieksproject “Een Romeinse idylle” (2020-2024), gesteund door het Mondriaan Fonds. De resultaten van het project worden gepubliceerd in de wetenschappelijke PALMA-reeks van het Rijksmuseum van Oudheden en in een toegankelijk publieksboek.

Mis deze unieke kans niet om het luxe landleven van de Romeinen in Limburg te ervaren!

Foto: @Limburgs Museum