Exposities
Museum W , Meikoel 2 Weert
20 oktober 2024 - 23 maart 2025
11:00 - 17:00

Vertrokken Onbekend Waarheen

De tentoonstelling Vertrokken Onbekend Waarheen laat zien hoe vier toonaangevende hedendaagse kunstenaars invulling geven aan het spanningsveld tussen leven en dood. Ronald Zuurmond (schilderijen), Aline Thomassen (aquarellen), Shirley Welten (fotografie) en Folkert de Jong (sculptuur) reflecteren met hun werk op het natuurlijke proces van opkomst, bloei en neergang van het menselijke bestaan.

Shirley Welten toont met haar analoge kleurfoto’s verlaten en vervallen plekken waarin de mens altijd afwezig is. In haar foto’s verwerkt Welten een combinatie van melancholie, schoonheid en vergankelijkheid.

Aline Thomassen presenteert expressieve aquareltekeningen op groot formaat. Haar werken tonen zowel de kracht als kwetsbaarheid van het menselijke bestaan. Een paar werken van Thomassen zijn speciaal voor deze tentoonstelling in Museum W gemaakt.

Ronald Zuurmond verbeeldt vergankelijkheid in zijn duistere schilderijen van voornamelijk stillevens, planten en portretten.

Folkert de Jong staat bekend om zijn imposante sculpturen die zowel fascinerend als beklemmend zijn. Met zijn werk roept de kunstenaar vragen op over macht, vergankelijkheid en de cyclus van het leven.

Laat je inspireren en vier het leven
Het uiteenlopende werk van de vier kunstenaars zorgt voor spannende visuele verbindingen en geeft je een filosofische reflectie die aanspoort het leven in volle bewustzijn te vieren. In de werken komen thema’s naar voren zoals kracht, passie, goed en kwaad, herinnering, eeuwigheid en vele andere aspecten uit het menselijk leven.

De tentoonstelling verkent het eeuwenoude thema memento mori (gedenk te sterven). Deze Latijnse spreuk herinnert ons aan de onvermijdelijkheid van de dood. Niet om ons bang te maken, maar juist om te inspireren. Door te erkennen dat onze tijd op aarde beperkt is, worden we aangespoord om met meer diepgang, passie en bewustzijn te leven. De dood is daarmee niet het einde, maar dient als een bron van leven en zelfreflectie.