Varia
Openluchtmuseum De Locht , Broekhuizerdijk 16d
17 november 2024
11:30 - 12:30
€11.00

Lezing Waar komt het zand in onze bodem vandaan?

Gerben Straatsma – Waar komt het zand in onze bodem vandaan?

 

De bodem is de laag van de aardkorst die door planten beworteld wordt. In Noord-Limburg leven we op zand zoals op veel plekken in Nederland. Waar komt dat vandaan? Gerben Straatsma vertelt u deze ochtend alles over de geschiedenis van onze bodem.

We bekijken grondboringen en hoe verschillende lagen daarvan worden bestudeerd. Uit deze studie ontstaat een beeld over de aanvoer van ‘zand’ uit Noordoost- en Midden-Europa. Dit is een proces van tienduizenden jaren.

Er  is ook aandacht voor diepe boringen in de Peel naar steenkool 100 jaar geleden, of naar warm water (Thermaalbad Arcen, tuinbouwgebied Californië) en de betekenis van de Roerdalslenk en de Peelrandbreuk.

Geologie met oog voor de eigen omgeving.

 

Reserveer uw deelname

Deelname aan de lezing ‘Waar komt het zand in onze bodem vandaan?’ is inbegrepen bij de museumprijs. Reserveer wel vooraf uw deelname door in te schrijven via onze website: https://winkel.delocht.nl/product/waar-komt-het-zand-in-onze-bodem-vandaan/

 

Deze lezing wordt georganiseerd in het kader van de tentoonstelling ‘De aarde – bodem van ons leven’, die te bezichtigen is in de aspergetunnel van Openluchtmuseum de Locht.